Oldalak

2017. október 11., szerda

a testvéri szeretet titka

A délután folyamán a felnőtt és kisebb gyerekeinkkel beszélgettem egy kicsit arról, hogy mi a titka a testvéri szeretetnek. Mi a titka annak, ha egy családban a gyerekek szeretik mind egymást és ragaszkodnak mind egymáshoz?! A következő válaszok születtek:

1. A hívő családban ez sokkal könnyebb, mert ismerik a Bibliát és tanításait, tehát kicsi kortól ott a mérce és a tiszta elvek a családi kapcsolatokról.

2. A szülők példamutatása. Ahogyan tisztelik a szülők egymást és megoldják konfliktusaikat. Nincs "örök harag" opció, csak megbocsátás és  dolgok helyrehozatala. Az is példa, ahogyan a szülők viszonyulnak testvéreikhez, ragaszkodik-e a nagy család egymáshoz vagy igyekszik-e?!

3. Kisebb korban engedik a szülők, hogy a gyerekek oldják meg elsősorban a közöttük levő konfliktust, s nem a szülők tesznek mindig igazságot, mert nem biztos, hogy helyesen látják, amit látnak.... Nagyobb korban pedig a békességet támogatva állnak a gyerekek mellé a konfliktusban, és nem pártoskodva. Ugyanakkor tanítják a problémamegoldást, kommunikációt tudatosan is.

4.  Mindegyik gyereket egyformán szeretik, nincs kedvenc, viszont különbözőképpen viszonyulnak hozzájuk és mindegyiket külön-külön igyekeznek megismerni és értékelni. Azonos mértékben dicsérik őket egymás előtt is. Ha összehasonlítják őket, azt csak úgy, hogy mindkét fél pozitív tulajdonságait hozzák felszínre. A személyiség megismerése egy izgalmas kaland az egész család számára az évek folyamán, és sokszor hangot adnak annak, hogy milyen jó, hogy Isten mindenkit egyedinek alkotott a családban is.

5. Legyen rendszeres időtöltés csak a családdal, ahol a gyerekek egymással játszanak, tévé, technikai eszközök és más barátok nélkül. Évente egyszer menjenek kikapcsolódni valahová, még ha 3 napra is, ahol csak (!) a család van együtt. Ugyanakkor legyen a gyermeknek külön szférája is, egy kis sarok vagy egy asztalka, ami az övé, ahová ő elhúzódhat. Kisebb korban nem előny a külön szoba.

6. Legyen rendszeresen a gyerekekre egyenként külön szánt idő, még ha csak egy fél óra is az, kettesben apával, és kettesben anyával is.

7. Tanítsák meg a szülők a gyerekeket egymásért imádkozni rendszeresen. Reggelente óvodába, iskolába menet előtt, a szülők imádkozzank értük, s ők is egymásért (ne csak mindenki magáért).

8. Hallják gyakran azt, hogy mindegyikük egy különleges ajándék számunkra Istentől, jó tulajdonságaikat, eredményességüket ismerjék el a szülők mások előtt is, amikor éppen tetten érik azokat.

9. Könnyebb a testvéri szeretet, ha legalább hárman vannak a családban gyerekek,
és nem nagy korkülönbséggel.

10. A gyerekek jobban szeretik egymást, ha a szülők jobban szeretik egymást. :)

Miközben ezeket hallgattam és hamar lejegyeztem, meghúztam magam, mert jól éreztem, hogy hol kell fejlődnöm, fejlődjünk, s tudom, hogy a gyerekeim is tudják. Melyik szülő nem hall a sorok között? De hálás vagyok, hogy merik mondani, s még időnk is van egy kicsi, jobban tenni, amit kell.
Amit pedig eddig elérhettünk, megköszönjük Istennek, hisz minden Kegyelem a családunkban is.
Ezt meg kell hamar ünnepelni! :)

MIVEL A FELSOROLÁS NEM TELJES, LEHET FOLYTATNI A TITKOK FEJTEGETÉSÉT.... :)
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL