Oldalak

2016. július 6., szerda

Problémás emberekkel még áldottabbak is lehetünk?

Írtam már többször a konfliktusokról, bocsánatkérésről... A mentori tanulmányban, amit írok a nők között szolgálóknak, most érkeztem ehhez a fejezethez, ami a problémás emberekhez való viszonyulásról szól. Fogadjátok szeretettel. Remélem, senkinek nem okoz problémát, csak építőt! :)

Ha valaki dolgozik, ott probléma is adódik. Problémás ember is. Van, konfliktus, ami természetes, hisz személyiségünk különbözőségéből, vagy félreértésből adódik. De ezek megoldódnak, s még építőek is, ha helyesen kezeljük őket. Édesapám mondogatta: vannak konfliktuskeresők, konfliktust kreálók, konfliktuskerülők és problémamegoldó emberek. Te melyik vagy? Mit tegyünk, ha nem jelentéktelen konfliktus támad bennünk vagy körülöttünk? Tegyünk úgy, mint ha nem lenne? Csak nagyobb probléma kerekedik hosszútávon belőle. Mit tegyünk akkor, ha problémás emberek akadályoznak a munkánk végzésében (irigykedők, féltékenyek, susárlók, anyagias, nem biblikus gondolkodásúak stb.)?
Jill Briscoe szerint: "Láttam, tapasztaltam is többször az életben, hogyha valaki szolgál, s motivációja nem csupán a munkája, a pénz, az elismerés stb., hanem törekszik gyarlón, de mégis Istent és embereket önzetlenül szeretni és szolgálni, akár civil munkahelyével, vagy otthonteremtésével is, azt hamarosan „megkeresik” a problémás emberek. Néha csupán azért képmutatóak és önzőek (ami szintén tud fájni), mert ítéli őket a szolgáló ember puszta létezése is, reakciója, amely nem egyezik a világéval. s ítéli őket. Ösztönösen mindenki először magára gondol, s utána az Isten dolgaira, még hívő emberként is. Minden nap harc, hogy felülírhassa a mennyei értékrend a világias gondolkodásunkat. Ne adjuk fel a harcot még akkor sem, ha másoknak ez ítélet, vagy az Ellenség emiatt el akarja venni örömünket, lelkesedésünket!"
Miért vannak problémás emberek?
Okai a féltékenységnek, irigységnek, rosszindulatú megnyilvánulásoknak, zaklatásoknak: stabil kapcsolatok hiánya, nincs szilárd énkép, üresség és unalom, nem biztos saját életcéljában stb., s természetesen mindez a bűnre és a Gonoszra utal, mint a problémák gyökerére, aki megrontotta az Istenképet bennünk.

Mit tegyünk a problémás emberekkel?
Az alábbiak Carol Porter leveléből:
1.        Bármilyen őrültségnek is tűnik, de adj legalább egy esélyt az ilyen embereknek is a szeretetteljes kapcsolatra veled. Van, hogy valaki csak éppen magányos, szeretetre vagy megbecsülésre vágyik, s azért sajnálja tőled, azt, ami neki nincs. Segítsd hozzá őt is, szeresd.
2.        Tanulmányozd a Bibliát a konfliktussal kapcsolatban. (Egy példa: Ha indulatos emberről van szó, aki nem harcol a harag ellen, ne barátkozz vele. Ezt mondja az ige. Kerüld. Példabeszédek 22:24). Kérd ki mentorod, lelkipásztorod tanácsát a helyzetet illetően.
3.        Bocsáss meg neki, hogy nehéz természetű. Engedd el a fájdalmad. Isten többet engedett el neked…
4.       Imádkozz érte. isten jelenlétében nehéz irritálnia bárkinek is téged. J
5.        Szembesülj az illetővel, alázattal és szeretettel, de őszintén és hitelesen felvállalva a problémát. Még mindig jobb a „hogyanért” bocsánatot kérni, mint hazugság és képmutatás miatt kimaradni az Isten országából. Egy harmadik objektív személy segíthet a beszélgetés moderálásában. Amennyiben egyszer megpróbáltad és nem volt változás, ne erőltesd. Isten lelke nélkül csak nagyobb viszályt szül az ilyen ember.
6.       Próbáld empátiával megközelíteni, miért viselkedik így az illető?
7.        Szeresd gyakorlatilag, még akkor is, ha ezért naivnak tekint. Isten neked is megfizet s neki is tettei és szíve szándékai szerint.

8.       Adj hálát, hogy Isten ezáltal formálja a jellemed. Az Isten dicsérete, mint életforma megváltoztatja még a kapcsolatainkat is.
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL