Oldalak

2016. március 18., péntek

HÚSVÉTI CSALÁDI KALENDÁRIUM 5. NAP

"Vacsorázz Jézussal! – Lukács 22: 1-20
Nagyon szeretem a tapasztalati úton való tanulást, mert –emberi szempontból- jobban beivódik a gyerekekbe egy-egy üzenet.
Ma a kulinária segítségével próbáljuk a húsvéti történet egyes elemeit a gyerekek világába emelni.
Jézus és tanítványai a páskaünnep hetében érkeztek Jeruzsálembe. A páska ünnepén a zsidók kovásztalan kenyeret ettek. Amikor erről beszélünk a gyerekeknek, megkínálhatjuk őket a magunk által elkészített KOVÁSZTALAN KENYÉRrel.
A receptet alább találod:
6o dkg liszt, só-két csipet, szódabikarbóna-egy csipet, víz- kb. 4 deciliter. A hozzávalókat összegyúrod, majd elosztod 7-8 egyforma részre. Az első kis cipót kinyújtod, megszurkálod villával. Serpenyőben pici olajat melegítesz, abba a kinyújtott cipót beleteszed, és mindkét oldalán megsütöd. Már kész is az első kenyerecske. Mindenik kis cipót így süsd meg. Forrás: Harmatcsepp, 2o14, 1.
Továbbgondolva a páskavacsorát, miért ne kóstolnák meg maguk a gyerekek, hogy milyen ételeket fogyasztott Jézus a széder estén…Az utolsó vacsora ugyanis egy széder est keretén belül zajlott.
Készítsünk hát SZÉDERTÁLAT!
A szédertál minden egyes eleme jelképes tartalommal bír. A tálra kerül:
1. Macesz, vagyis 3 kovásztalan kenyér (pászka)
2. Kárpász: valamilyen zöldség -ez lehet egy fej hagyma vagy főtt krumpli, esetleg retek vagy petrezselyemgyökér- a zöldséget sós vízbe mártják
3. Chároszet: reszelt dió, alma (és körte) keveréke (esetleg egy kis fahajjal ízesíthetjük)
4. Maror és chazeret: keserű fű és keserű gyökér- a mi esetünkben fejes saláta és reszelt torma
5. Beitzah: egy főtt tojás
6. Zeroah: a bárány lábszárcsontja sütve- sült bárányhúst javaslok kóstolónak
Az Egyiptomban átélt nyomorúságot jelképezi a saláta, torma, hagyma; a zöldségeket sós vízbe mártják, úgy fogyasztják el. Ez a sós víz az Egyiptomban rabszolgasorsban hullatott könnyeket szimbolizálja. A reszelt dió és az alma színében az Egyiptomban készített téglákra utal. A keserűfű és a keserű gyökér az egyiptomi keserű életsorsra való emlékeztető. Mivel sietve hagyták el Egyiptomot, így nem kelhetett meg a kenyerük sem; ezt a tényt ‘beszéli el’ a macesz. A bárány az áldozati bárányra emlékeztet.
Ha fokozni szeretnénk a beleélést, akár korhű ruhákban is lehet, ‘mártogatva’ vagyis kóstolgatva enni (ehhez a mártogatáshoz kis műanyag fagyikanalak tökéletesen megfelelnek, és higiénikusak is- minden falathoz külön kiskanál dukál, egy gyerek 2-3 dolgot is megkóstolhat).
A vacsorán jelenlevő bort szőlőüdítővel helyettesítjük.
Kívánok élménydús ízlelgetéseket!"

A szülőnek:
 Szoktál úrvacsorázni? Milyen gyakran élsz ezzel a legnagyobb lelki erőforrással? Csak tiszta szívvel van ereje. Ellenkezőleg pont még nagyobb gyengeséget hoz ránk, ezt írja a Biblia. Vizsgáljuk meg magunkat, hogyan járulunk az Úr asztalához, hisz az úrvacsora nem már, mint:
1. megemlékezni arról az indulatról, ami Jézusban volt: megüresedett, megalázkodott egészen a halálig
2. a megbocsátásban való közösségvállalás. Mindenkinek elengedni mindent, és bocsánatot kérni bárkitől, akit az Úr eszünkbe juttat.
3. Testvéreinkkel való közösségvállalás - akikkel együtt vesszük a kenyeret és poharat, tudunk-e szívből örülni, tudunk-e velük egyek lenni tisztaságban, könyörgésben, hitben, szolgálatban?

Háztartási szervező
-nappaliban és fürdőszobában takarítás 

 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL