Oldalak

2015. december 8., kedd

9. NAP AZ ÖRÖMTELI KARÁCSONYHOZ

lenni
Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm.
Róma 14:17
Nagyon sok helyen figyelmeztetnek már arra, hogy vigyázzunk az ünnepi étkezésekkel. Úgy gondolom, keresztyénként, ebben is jó példát adni. A lelki eledel, az abból nyert öröm mindig több legyen, mint amit a testnek tervezünk. Természetesen, jó dolog ilyenkor örömet szerezni a családnak az ünnepi falatokkal is. Itt is lehetnek hagyományok, amitől széppé és értékesebbé válik az ünnepi étkezés. 
Öt elv, amit követhetünk: 1. Legyen különlegesség benne (ettől számít ünnepinek. Néha egy új recept is megteszi vagy éppen az, hogy ritkán eszünk olyasmit. 2. Lehet tradíció (ilyen pl.a töltött káposzta vagy a bejgli stb..) 3. Mindenki a családból találjon valamit az asztalon, ami neki különleges ízlik (volt már többször, hogy csak egy-max.2 fajta sütemény volt egész ünnepen nálunk, de a puding is ott volt mellette, mert a kicsiknek ez ízlett. A sütemény a vendégnek, a férjemnek volt, nekem pedig kevesebb volt a dolgom :) . (Ne érdekeljen, mások mit gondolnak!) 4. Legyen gazdaságos és egészséges. Olyan szomorú, hogy a sürgősségi osztály tele van ünnepek után. A mértéktelen étel és italfogyasztás miatt is. Keresztyénként legyünk példa. Nem jó addig vagy úgy enni, hogy betegek leszünk tőle, még ha nem is kerülünk kórházba tőle. Ünnepek alatt is jó mozogni: gyalogolni autózás helyett, lépcsőzni liftezés helyett, s ha hó van, hát emiatt többszörösen is szánkózni a gyerekekkel! :) 5. S végül nem utolsósorban a karácsonyi étkezés közösségformáló, Istennek tetsző alkalom! Minden ezt kell szolgálja: a terítés, a finom, de akár egyszerű vagy nagyszerű menü, az étkezés lefolyása. Miről beszélgetünk ilyenkor? Szoktunk? Ki mondja az asztali áldást? Közösen fáradozunk-e a főzéstől a mosogatásig? Közös öröm lehet az eredmény utána, hadd tapasztalják a gyerekek is... Aki többet ad, az többet kap! Örömből mindenképpen. Így is lehet! 
tenni
Ma is lomtalanítunk. Konyha és kamra van soron. Vegyük számba, mi az, ami már megvan karácsonyra (a fagyasztóban is), s abból előállíthatjuk a menü egy részét az ünnepekre (karácsony, szilveszter). Nem kell fölöslegesen költekezni, ha számba vesszük azt, amink már van, s ha megtervezzük, mit szeretnénk.
A KALENDÁRIUMBAN van egy fitnesz táblázat. Az ünnepeken legalább nem ártana mindenkinek egy kicsit használnia. Mit eszik, mennyit mozog?! Kíváncsiságból is jó lenne lejegyezni. Sokszor, ha csak leírjuk ezeket segítenek egy-két lépést megtenni az egészségesebb életmódváltáshoz. Ez is lehet egy karácsonyi ajándék magunknak.
lenni-tenni
A kamránkból is ajándékozhatunk. Egy befőtt, dzsem karácsonyi szalvétával felöltöztetve, vagy egy szép szalaggal megkötve, igazi ajándék lehet valakinek. Talán ma el is küldhetjük, vagy meglátogathatunk valakit vele, aki nem is számít rá. Gondolkozzunk, ugye, van ilyen? Ugye?
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL