Oldalak

2015. december 6., vasárnap

7.NAP AZ ÖRÖMTELI KARÁCSONYHOZ

lenni

Nagyobb örömöt adsz így szívembe, mint amikor sok az ő búzájuk és boruk. Zsolt.4:8

Ki ne szeretné megőrizni a karácsonyi örvendezés képességét? Sokan anyagiaktól teszik függővé. De hogy minden ünnepkor ne kelljen valami új, valami TÖBB, hogy a gyerekek és mi is örvendezni tudjunk, ahhoz Jézus kell! Ha ő az elsődleges, mint születésnapján az Ünnepelt, ha Őt várjuk adventben és karácsonykor, akkor nem sírunk a karácsony "elszállt varázsa" után. Gyermekeink is látják, tudják, érzik már kezdetektől a lényeget, s a többi is mellette így nyer tartalmat, értéket.  
Egyszerű-nagyszerű a karácsony, ha:
1. Az egyszerű díszek mellett döntünk. Időt, energiát, pénzt takarítunk meg vele. Ugyanakkor az egyszerű díszekben ott lehet a szívünk és az eszünk. Mert az egyszerű dolgokon gondolkozni kell... Mert az egyszerű díszekkel sokszor több szeretet jár együtt. És engedi látni a (karácsony)fa mögött az erdőt.
2. Az egyszerű szokásokban hűségesek maradunk. Sokan már családalapításuk, vagy a gyerekeik megszületésével száz szokást is képesek lennének elkezdeni gyakorolni családjukban (bennem is  volt hajlam:). Mert a családi hagyomány az jó, és igazi hovatartozást erősít. De csak akkor, ha hosszútávon működik! Éppen ezért ragaszkodjunk inkább kevesebb, de számunkra fontos családi szokáshoz, viszont azt évről-évre igyekezzünk megtartani. Nekem egyik ilyen szokás a szentestén történő családi áhítat az ajándékozás előtt. Gyerekkoromban honosodott meg, férjemék is így gyakorolták családjukban, s ezért a mi kis családunkban is nagyon fontosnak találtuk megőrizni. Hogy-e mellé még mit sikerült beültetni? Van néhány dolog, de mégis a családi éneklésnek, karácsonyi történet felolvasásának, családi imának van a legnagyobb és legértékesebb hagyománya nálunk. Lelket, szentséget ad a szentestének. 
3. Egyszerű az ajándékozás. Hallottam ezt a háromelves tippet, s jónak találtuk követni. Karácsonykor igyekszünk adni a gyerekeknek valamit, amit kívántak, valamit amire szükségük van s valami olvasni- ill.hallgatnivalót a lelküknek. Többször tapasztaltam már, hogy az, amit kívántak, rövidebb ideig örvendeztette őket, mint a többi. Ahogy nőttek, tudtak már olyant is kívánni, ami akár a fentiekből kettő az egyben, vagy három az egyben lehetett. 
Emlékezetes az olyan ajándék mindenkinek, ami nem kerül sok pénzbe, hanem olyan értékes, hogy annál többet  is kíván: pl. átadunk egy ismeretet valakinek (egyik karácsonykor tanultam meg a titkos írást valakitől), megtanítunk valakit valamire (pl. varrni, horgolni, kelt tészát készíteni vagy kenyeret sütni, valamilyen számítógépes programot használni, stb. -felajánlunk nekik 4-5 ingyen órát rá). Segítség-kuponokat adhatunk, mert az időnk többet ér, mint a pénzünk (gyerekfelügyeletet, sütikészítést, főzést, takarítást, autómosást ajánlunk fel bizonyos alkalmakra, vagy amit az ajándékozott beválthat). Bevált ajándék receptes füzetet írni valakinek a kedvenc, bevált receptjeinkkel. Énekelni, verset mondani valakinek személyesen karácsony estén, ha nem is mi vagyunk a szerzők... Videofelvételt, riportot készíteni idős szeretteinkkel, akik tanulságos történetét, tanácsaikat megoszthatjuk másokkal is...ajándékként. stb. A szeretet kreatívvá tehet ezen a karácsonyon is.

tenni
Ma elkezdjük a lomtalanítást. Előszoba és fürdőszoba a mai célpont. Előveszek egy nagy zsákot a szemétnek, továbbá egy zsákot vagy dobozt amire ráírom, hogy "továbbadni". Minden polcot, fogast, "átfésülök", s amit csak lehet, elpakolok a helyére vagy ebbe a két zsákba (dobozba) válogatok. Egyszerűbb takarítani, ha megválunk a lomoktól, a nélkülözhető tárgyaktól, illetve ha helyére teszünk mindent. A nap végén milyen jó lesz egyszerűbbnek, tágasabbnak látni mindkét helységet!


lenni és tenni
A gyerekekkel közösen ma valami saját-készítésű ajándéknak fogunk nekikezdeni. Képeslapok készítése, megírása is most aktuális.

 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL