Oldalak

2015. április 15., szerda

Egyszerűen a lelki anyaságról, mentorálásról


 A képek Szatmáriné dr. Balogh Mária előadásából….

Ruth és az ő anyósa, Naómi,  kapcsolatából néhány gondolat:
(itt elolvashatod a történetüket: Ruth könyve)

  • 1.       Naómi nem érezte, hogy segíteni tudna a fiatalasszonyoknak. Később kiderül, hogy igenis volt a tarsolyában még elég, amit Ruthnak aztán megtanított. Sok idősebb nő úgy érzi, nincs már mit átadjon a fiatalabb korosztálynak, mert „más világ” ez már. Mégis… milyen jó a ragaszkodásra alázatos segítőkész kapcsolattal válaszolni. Naómi is milyen sokat nyert a Ruth szeretetével.
  •    Ruth ragaszkodott őszinte szeretettel az idősebbhez, tapasztaltabbhoz. A fiatalabb nőknek csak ennyit kell tenni, s idővel kiderül ki lesz a Naómi, akit tényleg nem szabad elengedni. Soha ne várja el egy fiatal nő se, hogy ragaszkodása, hűsége kifejezése nélkül majd az idősebb nő odaadja tapasztalatát, szeretetét. Nem kényszeríthető ez senkire, hisz az idősebb úgy is érezheti, hogy talán nincs is mit adnia. Akkor hogyan „tolakodjon”, gondoskodjon? Ritkán adatik "csak úgy" egy kapcsolat. Nagyon sokszor rengeteget kezdeményez nyitottsággal és ragaszkodással az, aki megtapasztalja a kapcsolatok általi növekedést.
Tévhit az, hogy az ilyen lelki kapcsolatok (mentorálás vagy lelki anyaság) hosszú távú és mély barátságok lesznek. Igen, van hogy megadatik, mint az igazi barátságok. Hisz azok "csak adatnak", s nincs magyarázat rá, hogy hogyan. Nem lehet kimunkálni, tudatosan megszerezni. Megtartani? az már más...Sok jó lelki kapcsolattól fosztja meg magát az, aki visszahúzódva megsértődik, vagy a lelki anyaságból, kapcsolatokból valami mást remél és követel magában, mint aminek kegyelemből formálódik. Lehet ez egy időszakra kapott lelki kapcsolat (terhesség idején, lánykorban, egy bizonyos nehéz időszakon keresztüli segítő kapcsolat, tanítványozáson keresztül kialakuló stb.), amiért örök életünkben hálásak lehetünk, illetve az évek folyamán újra és újra felbukkanó kapcsolat lehet ez, amikor ugyanott folytatjuk, mint ahol abba hagytuk a "beszélgetést". Bárki legyen Naómi vagy Ruth, jobb adni, mint kapni, hisz az ő kapcsolatukban sem lehet eldönteni ki adott vagy kapott többet.
Köszönöm Istenem, hogy megtanítottál ragaszkodni, s így van Naómi is az életemben. Köszönöm, hogy adtál Ruthot is, akik mertek kezdeményezni és hűséggel voltak, így oda-vissza adhattam és kaphattam. Legyen áldott minden ilyen lelki kapcsolat a nők között!


A képek Szatmáriné dr. Balogh Mária előadásából….
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL