Oldalak

2015. március 12., csütörtök

Teszt: mennyire önálló a gyermekem?

Néhány kritérium, alapvető elvárás alapján, ami néhány területet illet csupán (nem magam találtam ki mindent, innen-onnan olvastam én is, ami megmaradt bennem a saját tapasztalat alapján is, leírtam. Ki lehet egészíteni). Természetesen, ez átlagosan érvényes a gyerekekre, minden gyermek, család különböző és egyes területeken normális az eltérés. Ez csupán irányadó kis önvizsgálat:) :

3 éves korára: eszik egyedül, fogat mos, mosakodik segítséggel, segít eltenni a ruháit, játékait, felöltözik egyedül is, ha kell. Óvodában, vasárnapi iskolában elmarad egyedül és rövid ideig figyelni tud. A családi áhítaton már ő is aktívan részt vesz, figyel, imádkozik segítséggel.

5 éves korára tudja teljes nevét, lakcímét, a telefonszámot. Segítség nélkül öltözik, kisebb segítséggel tisztálkodik, használja a fürdőt egyedül, a szennyest kiviszi, elteszi a ruháit. Megtanulja, hogyan kell segítséget kérni veszély esetén, kit s hogyan kell hívni.Segít leszedni az asztalt. Saját háziállatát gondozza, eteti. Összejöveteleken, kulturális programokon már nyugodtan részt lehet venni velük, kisebb segítséggel (lefoglalással) csendben végig ülik az alkalmat.

7 éves korára hideg ételt tud készíteni magának, pl. kenyeret ken, ha úgy szükséges, önállóan fürdik. Leszedi az asztalt, mosogatásban segít, megveti az ágyát, segít a bevásárlásban (ki- és bepakolás), segít a főzésben, az alapvető tisztítószereket és eszközöket ismeri és tudja, hogyan és kinek szabad azokat használnia. Könyveit ismeri, vigyáz rájuk. Az istentiszteleteken már aktívan is részt vesz.

9 éves kora körül tanul meg vigyázni a holmijára, összehajtja például a ruháit, elteszi a biciklijét, hangszerét...Egyszerű vásárlással elboldogul (a visszajárót is meg tudja őrizni, beosztja a kapott pénzt s vigyáz rá). Egyszerű ételt el tud készíteni recept alapján némi segítséggel. Saját házimunkáját már felelősséggel végzi, mint viráglocsolás, kivinni rendszeresen a szemetet stb. Személyes higiénia egyre tudatosabb. Egyszerű telefonhívást, üzeneteket kezelni tud a család számára is. Saját bibliája van (nem tabletről, okostelefonról beszélek..:).

13 éves korára ágyneműje, saját szobája tisztán tartása már az ő felelőssége. Tudja használni a mosógépet, tűzhelyt. Főzni, sütni, vasalni tanul. Kisebb barkácsolásra, egyszerű varrásra képes. Rövidebb időre vigyázni tud kisebb testvérre, kisgyerekre (Ez lányokra érvényes! Ebben a korban fiúgyermekre ne nagyon bízzunk gyerekfelügyeletet. Serdülőkorban a lányoknál az anyaösztön erősödik, fiúknál más.). A nagyobb takarításban önálló feladata van hétről-hétre.Egy napra el tud maradni otthon egyedül.

14 évtől 18 éves korig - képes kitakarítani az egész házban, ha kell (!). Érti a porszívó s egyéb háztartási eszközök működését  (kicseréli a porzsákot pl.). Mosástól-vasalásig, ruha összehajtogatásig elvégzi a feladatokat egyedül. Tud főzni bizonyos alapvető ételeket egyedül is. Az esetleges gyógyszereinek használatát is rá lehet bízni.Kicseréli a villanykörtét, egyszerű bakácsolási technikákat ismer, tanul, sőt az autónak is alapvető karbantartását ismeri (esetleges plusz kerék hol található az autóban, hogyan kell kicserélni, hogyan kell tankolni, egyszerűbb autómosást, takarítást egyedül is el tud végezni). Ruhát tud vásárolni (turkálni:) magának, a zsebpénzét megkeresi és felelősséggel teljes beosztással, kimutatással költi el, legalábbis ezt tanulja :). Fogorvoshoz egyedül jár, megtanulja a hivatalos papírok kezelését. Családi áhítaton kívül személyes áhítatot is tart magának, ha személyes hitre jutott.


UI. Udvarhelyieknek:

MINDEZT HOGYAN TANÍTSUK MEG A GYEREKEINKNEK?

Erről lesz szó pénteken baba-mama körön, és még egyéb gondolatokkal is készülnek. Hozzátok ti is tapasztalataitokat, ötleteiteket, s a bevált eszközökből is lehet hozni bemutatót. Pl. jutalmazó rendszert (piros pontok pl.), ami a házi munkák elvégzésére segíti a gyerekeket stb.

(Az önálló tanulásra nevelést most nem említjük, mert az külön téma lesz, amikor egy iskolapszichológus is vendégünk lesz.)


 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL