Oldalak

2015. február 5., csütörtök

Bízik-e bennünk a gyerekünk?

Vendégségben voltunk, többször volt lehetőség a gyerekeinknek választani programok, étel, alvás tekintetében...ami otthon eléggé meghatározott rendben, kiszámíthatóan folyik egyébként. A szabadság nagy lelkesedéssel jár, hirtelen a 4 lehetőségből 5 is volt, ha kellett...de olyan érdekes, hogy többször is, különösen a kisebbek, ránk néztek szülőkre, és így fejezték be: vagy így legyen, vagy éppen úgy, mindegy, úgy lesz jó, ahogy ti választjátok. Nekem, szülőnek ez sokkal nehezebb karácsony táján is, vagy születésnapkor, amikor a kívánság nem egyértelmű részükről, hanem a bizalmuk óriási bennünk, szülőkben, hogy az lesz a legjobb, amit édesapa, édesanya választ. Mert ő szeret, és a legjobbat adná úgyis...
Milyen kár, hogy ahogy növünk elhagyjuk ezt a gyermeki hitet, persze természetes és jó, hogy az embernek céljai, kívánságai vannak...de az jutott eszembe, hogy erre mondja a Biblia, hogy amíg olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek... BÍZNI Istenben, hogy ő jobban tudja, hogy ő megadja, amit ígért, ha pedig még nem, ez nem azt jelenti, hogy késik, hanem, hogy ez van a javamra. S ha valamit nem ad meg, az is az érdekemben történik...

A gyermekeinkkel való bizalomépítés néhány lépcsője:
  • elérhetőség: egyszerűnek tűnik, de talán ez a legnehezebb: ha sír, ha hív, ott vagyok (még ha nem is "táncolok" is, ahogy kérnék:)!
  • ígéreteink betartása, illetve az erre való törekvés. Amennyiben nem sikerül, alázattal jó elismerni, bocsánatot kérni. Ez bizalomépítőbb, (ha nem történik túl sokszor), mint ha kimagyarázzuk, ravaszkodva manipuláljuk a helyzetet...Ne gondoljuk, hogy úgyse számít neki, a gyermek igazságérzete legalább olyan erős mint a miénk, csak lehet ő még nem tudja megfogalmazni.
  • kommunikáció...legyen természetes és rendszeres, hogy beszélünk otthon az érzelmeinkről, a gondolatainkról velük
  • T és T (türelem és tisztelet kölcsönösen:) Ez minden helyzetben jó, ha van, sőt... :)
  • Folyamatos gyakorlása a bizalomnak a kapcsolatban. Minél többször tapasztaljuk, hogy megbízhatunk, annál jobban növekszünk a kapcsolatban.


És akkor hogy is vagyunk ezekkel a lépésekkel, ha az Istennel (atya-gyermeke) való kapcsolatunkra gondolunk?!
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL