Oldalak

2014. december 15., hétfő

Ünnepre készülve kettesben...


1. Jó megbeszélni az elvárásainkat az ünneppel kapcsolatosan. Azért, mert együtt kaptunk egy csodás adventi ige- vagy imanaptárt, s mindketten örültünk is neki, nem biztos, hogy mindketten úgy is értettük, hogy az idén szeretnénk bevezetni vagy alkalmazni ezt az ötletet. A karácsony estével kapcsolatosan is... Lehet természetesnek hangzik, hogy karácsony este a Bibliai történet felolvasása, a férjet illeti (ő a család papja), de nem biztos, hogy mindketten láttunk, hallottunk erre példát. Sok elvárásból fakadó csalódást ki lehetne küszöbölni, ha megelőzi két-három szó... Egyezzünk meg, hogy mi az, ami mindkettőnknek nagyon fontos az ünneppel kapcsolatosan és kössünk kompromisszumot is, amiben lehet, mert a szeretet a másik javát keresi és mindent eltűr! :) Ez nem csak a házasság elején érvényes, hanem minden évben jó odafigyelni egymás terveire, elvárásaira. És jó megbeszélni. Kulcsfontosságú segítő kérdések például: "Jól értettem, hogy te úgy gondolod, hogy karácsony este....." "Szeretném az idén, hogy....te mit szólsz hozzá?" "Aggódom, hogy valamit félreértünk, s nem jól sül el, ami a gyerekeinkkel, családdal, vendégeinkkel való ünneplést illeti...Segíts nekem. Beszéljük meg." Nem kell ezekhez különleges tárgyalás, gyűlés a társsal vagy a családdal, ha már vannak nagyobb gyerekek is, de jó figyelni a társunk rezdüléseit, kívánságait. Nagyobb ajándék lehet neki karácsonyra, mint az óhajtott ajándéka a fa alatt!

2. A családi hagyományok jó gondolat, biztonságérzet a családnak az évi ritmikusság is az ünnepekben. De legyünk rugalmasak. Nem éri meg ragaszkodni valamihez túl görcsösen, s elveszíteni a lényeget!

3. Ünnepekkor is legyen meg a fontossági sorrend: ISTEN, FÉRJ, GYEREKEK, család,  gyülekezet s utána szép sorban a többiek IS!

4. Vigyázzunk egymás határaira. Ha én kifele forduló vagyok, a társam ellenkezőleg, akkor az összegyülekezések alatt ne felejtkezzünk meg a társunkról. Jó, ha együtt érezzük jól magunkat. De ha az egyik félnek kevesebből is elég, ami a társaságot illeti, nem bűn, ha félrevonul, s az se, ha a másik kicsit(!) tovább "pörög". A vendégeket azért ne hagyjuk magukra. A gyerekekkel való foglalkozás, együttlét is jelenlétet kér. Ezt is megoszthatjuk, hogy pihenni is tudjunk, ne csak kikapcsolódni.

5. Ünnepekkor s előtte se engedjük, hogy az anyagiak (pénzköltés vagy spórlás), gyereknevelés megrontsa a békességünket. Szeressük egymást odafigyeléssel, engedéssel, tisztelettel, megbocsátással és bocsánatkéréssel!

6. Maradjon Krisztus a legfontosabb ne csak adventben, hanem a születése napjának ünnepén teljesen! Jó, ha imádkozhatunk ezért kettesben is! :)

Ezen gondolkoztam ma...
Szeressük ma is nagyon a férjünket! 


 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL