Oldalak

2014. november 20., csütörtök

ötletek gyerekeknek (és felnőtteknek is) az adventi kalendáriumhoz...

Adventi naptárba a gyerekeinknek az idén 2 cédula lesz és egy tárgy:
1.       Imacédula: reggeli után azért imádkozunk, akinek a neve a cédulán van (rokonok, barátok, akikről tudtuk, hogy megbetegedtek, balesetet szenvedtek, a Barnabás Házban a nyáron táborozó sérült gyerekek nevei stb.)
2.       Suliba menés előtt kihúznak egy egy drb. arany, tömjén vagy mirha” cédulát, amit a nap folyamán megvalósítunk
3.       Ennek az ötletnek az alapján egy-egy tárgyat (angyalszárny, arany gyűrű, gyapjúdarabka (itt kóstolhatnak juhtúrót), szív, korona, csillag (lehet csillagnézés akkor este, az angyalok énekénél, hallgassunk nagyon szép zenét...,  stb) húzunk a vacsora után, amihez a megfelelő igeszakaszt, karácsonyi történet-részeket felolvassuk, eljátsszuk, elmagyarázzuk…...(élménypedagógiával még fűszerezhetjük, pl. a szaglást, ízlelést is bevezethetjük a tapintás és látás érzékszervek mellett egy-egy helyen...)


„arany, tömjén, mirha” cédulákhoz ötletek:
mirha (jó cselekedetek): 1. kiválogatjuk a játékokat és elvisszük az alapítványhoz, hogy más gyerekek is mosolyogjanak az ünnepen, 2.  ajtódíszt készítünk, s elviszitek a suliba az osztály ajtajára 3. ma elkészítjük másoknak az ajándékokat karácsonyra, amit csak lehet… 3.ma folyamatosan meglepjük apát valami kellemessel  4.  ma anyának nem szabad étkezésnél az asztaltól felállnia csak a többieknek 5. ma elmegyünk meglátogatni valakit aki beteg, vagy egyedül van
tömjén (családi tevékenység): 1. apa készít holnap reggelit (amolyan „luxus falatokkal”, ahogy szokott:), 2. ma elkészítjük az ünnepi képeslapokat, 3. ma együtt sütjük meg a mézeskalácsot,  4. az esti történetnél forró csokit iszunk tejszínhabbal gyertyafénynél, 5. ma este megyünk városi sétára, s kiválasztjuk kinek melyik a kedvenc ünnepi dísze a városban,6.  ma mind jöhettek velem vásárolni s mindegyik választhat egy kisebb édességet magának, olyant, amit még soha nem evett, 7. mikor suliból haza jössz, vár rád egy meglepi, de meg kell keresned (hideg-melegedik játékkal), 8.holnap az étkezéseknél a szülők lesznek a pincérek-a gyerekek pedig rendelnek, mint az étteremben…
arany zsetonok: beválthatóak „zsákba-macska” módon a szülők kincses ládájából -többnyire édesség, apró tárgyak, szülők készítette könyvjelző a gyerekeknek- háromszor 10 drb nálunk :)
ÖSSZESEN 23 CÉDULA-3 színben

(Az ötletet a meglepetéscetlikből innen vettem: http://idotetrisz.cafeblog.hu/2013/11/26/uj-letoltheto-adventi-meglepetescetlik-minden-napra-uj-moka/)

ÉS AKKOR JÖJJENEK A FELNŐTTEK:
23 DARAB CÉDULA IGEVERSEKKEL (akár 23 drb filteres teára kapcsolva, mármint a papírborítójára, s úgy visszatenni egy szép teás dobozba. ez akár vendégeknek is lehet, akik hozzánk betérnek, amikor megkérjük, hogy válasszon milyen teát szeretne inni :)), egy bátorítással minden napra, ami kapcsolódik az illető személyhez (lehet ez egy vele kapcsolatos emléktöredékre utaló mondat, rá jellemző tulajdonság, hiteles pozitív megerősítés stb.).
-De meg lehet spékelni kis ajándéktárgyakkal a 23 drb. borítékot (vagy kidíszített gyufás illetve teásdobozokat, vagy csak csipesszel faágakra erősítve az összehajtogatott cédulákat szépen kidíszítve, vagy megteszi kisebb festett-dekorált befőttesüveg is, ja, de kibelelt újra összeragasztott, megszámozott diókat is lehet használni, ha csak cédulákról van szó).
 -Ötletek arra, ha egyebet is teszünk beléjük, mint csak cédulák:  mint pl. egy egyszeri használatra való arcpakolás kötelező felhasználni a megadott dátumon :P,  ínyenc édességek, mint egy forró csoki, 3 az 1 kávé, s egyebek, egy vicces gémkapocs, egy általunk készített könyvjelző, parfümminta, írószer, hajgumi, számítógéphez-telefonhoz bármilyen kütyü, borító, és édességek persze…kérem, hogy bővítsétek ezt a felsorolást! :)
-Még láttam egy olyant is, hogy 24 darab puzzle darabka volt, amit naponta lehetett illeszteni a nagy képhez… A 24. napon történhet az ajándékozás, vagy a puzzle kép bekeretezése:)


A fenti adventi kalendáriumok ajándékba is elkészíthetőek. Mekkora lehetőség a jó hír terjesztésére! Egy kis áldozatot, odafigyelést kér…De ez az igazi karácsonyi szeretet és jó HÍR, amely így sok családba eljuthat!
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL