Oldalak

2014. november 18., kedd

A HÁZASSÁG NÉGY ÉVSZAKA: TÉL


Énekek éneke 2: 10-11 "Szóla az én szerelmesem nékem, és monda: kelj fel én mátkám, én szépem, és jöszte. Mert íme a tél elmúlt, az eső elmúlt, elment." 
Ez az ige jutott eszembe erről a témáról. Istennél ez sem reménytelen, máris ezzel kezdem, mielőtt valaki lefagyna...
Amit a Beke házaspár mondott erről az évszakról azt most itt kiemelem narancs színnel (természetesen csak vázlattöredék).
„A tél állapota a házasságban is az, amikor „a hőmérséklet fagypont alá csökken”.
Érzelemvilága: fájdalom, düh, kiábrándultság, csalódottság, magány elutasítottság érzése
Attitűdök: negatív viszonyulások, frusztráltság, bátortalanság, reménytelenség
Megnyílvánulások: durva és sértő beszéd, erőszakosság, elzárkózás
Kapcsolati klíma: elkülönülés, ridegség, durvaság, keserűség, némaság
Petőfi így írta le ezt az állapotot:
"Mikor együtt voltunk,
Tudom, hogy szerettél.
Akkor meleg nyár volt,
Most tél van, hideg tél.
Hogyha már nem szeretsz,
Az isten áldjon meg,
De ha még szeretsz, úgy
Ezerszer áldjon meg!"


A tél lehetőségei:
A kétségbeesés rákényszeríthet a segítségkérésre és annak elfogadására jobban, mint a többi évszakokban. A nyomorúság és bűn személyes megújulást is ösztönözhet.”

Szeretjük a téli sportokat is. Én már kevésbé, s ennek csak egy oka van: a hideg. Ugyanis, ha belelendülünk a szánkózásba, sízésbe, még ha megfelelően is fel van öltözve az ember és mozog is eleget, elgémberedhetnek a végtagok a hótól, fagytól. A lelkesedés még rásegít, hogy az első jeleket ne vegyük észre,   majd „ne vegyünk róla tudomást”, hogy nagyon fázunk és akkor már a meleg kályha is fájdalmas hat, amikor aztán szinte s.o.s. lelkülettel megcélozzuk a meleg otthont. Hosszabb idő kell a felmelegedéshez ilyenkor. Talán kérjük is a külső segítséget. Egyszer láttam hegyi mentőknél, hogy milyen nagy szaktudással és kegyelemmel jár valakit az életbe visszahozni, amikor valaki tényleg megfagy, de még életet nyer.
Ilyen kegyelem az újjászületés is a Léleknek ( Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát - mondta Jézus) és ugyanígy Istentől kapott kegyelem az is, ha a házasságban a tél elmúlik és jön a tavasz…

Ne halogasd a segítségkérést, Isten most is figyel rád! 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL