Oldalak

2014. november 10., hétfő

A házasság négy évszaka: Ősz

Beke Laci és Betti szolgáltak nálunk a hétvégén ebben a témakörben. Mivel mondásuk szerint, nincs copyright a vázlatukra, megosztok néhány gondolatot belőlük (ez idézetben lesz), és néhány személyes sort is írok hétfőnként a házas témában, ahogy azt ígértem.

Ősz a házassági kapcsolatban
"érzelemvilága: félelmek, szomorúság, aggodalom, csüggedés, elismerés hiányának az érzése, neheztelés, megbántódás

attitűdök: az aggodalom állandóvá válik, bizonytalanság, hibáztatás

megnyilvánulások: elhanyagolás, problémákkal való szembenézésre való képtelenség

kapcsolati klíma: kötelékek meglazulása, eltávolodás, egymás hibáztatása, eddig rejtett problémák felfedése, a probléma mások számára is nyilvánvalóvá válhat

Az ősz lehetőségei: a távolodás rossz érzése, az aggodalom elindíthat a segítségkeresés irányába

AZ ŐSZ MÉG NEM ROMBOLT LE MINDENT! Lehetséges visszatérni a nyárba!"
(Érdemes az előadást feladataival és az előadók gyakorlati illusztrációjával átélni, ezért ne elégedjetek meg ezzel a vázlattal. Ha lehetőségetek van, vegyetek részt egy ilyen hétvégén!)

Személyes:
Találkoztunk mi is házaspárral, akik több év után, mint akik megjárták a tavaszt és a nyarat, eljutottak az elégedetlen, de mégis színes őszbe. Milyen jó volt látni, hogy Istent keresve nem kellett eljutni a télbe is. Ő segített nekik visszatalálni a nyárba, s így az "őszi séta" is csak gazdagodást jelentett a számukra. De volt olyan, hogy egy fiatal pár mintha a tavaszt csak átrohanta volna, nyarat nem is ismerve, a "szomorú, elmúló őszi képpel" kerestek fel. Ebben az esetben talán még könnyebb volt hamar előröl kezdeni, s a tavasz izgatottságát újra visszanyerni... miután átélték az Isten előtti alázattal történő újrakezdést.
Hadd mondjam, az előző két esetből mi sem vagyunk kivételek. Kegyelem és ajándék Istentől a házasságban történő egyensúlykeresés és annak megtalálása, még ha nem is tart sokáig, s újra és újra dolgozunk rajta. Mégis, egy idő után egyre tartósabb ez az egyensúly. Egyre szebb lesz! S, hisszük, hogy egyszer megérkezünk az örök nyárba!

Mi a titka annak, hogy a fagyos szél ne pusztítsa el azt, ami örök-érvényűnek köttetett közöttünk? Tapasztalatból mondjuk, hogy az egyik nagy titok a segítség kérése és elfogadása. Ez alázattal jár, de mint minden, ami eredményt és szépet hoz az életbe szenvedést kér.  Bátorítunk, ha az elmúlt hétvége után úgy érzed, érzitek, segítségre van szükségetek, szóljatok valakinek, aki mindennapos beszélőviszonyba van a házasság Teremtőjével. Lehet ez egy hívő szakember, egyszerű házaspár vagy a hozzátok közel álló lelkipásztor és felesége stb. Segíthet! Néha az már óriási lépés, hogy megfogalmazzuk a problémát valaki előtt...hogy kommunikálunk, és megtanuljuk meghallgatni a másikat, s nem csak saját érvelésünket finomítjuk folyton. Ezt segítheti egy másik jelenlevő pár. Akár mi is a helyieknek... Azt is megígérjük, ha megkerestek, mi imádkozni is fogunk veletek és értetek! Mert aki nekünk problémamegoldást ad minden nap, és szép családot-jövőt adott, az nektek is megadja, bőségesebben, mint ahogyan kérni tudnánk!
Ne féljetek segítséget, támaszt kérni!
szeretettel:
lajevo
(Budai Lajos és Evódia - Székelyudvarhely)

 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL