Oldalak

2013. január 27., vasárnap

a gyerekek és a böjt

Ifin a böjt volt aktuális. A két nagyobb gyerekkel itthon is tovább beszéltük a témát. Összegeztük, hogy van részleges böjt (fél napos, vagy csak bizonyos kedves ételektől való tartózkodás és van teljes böjt). Mondtuk a férjemmel, hogy tinédzser korban a részleges böjtöt ajánlanánk, mert igazából a mögötte való tartalom, az Isten felé megnyitott szellem, imaélet, a lényeg, s jobb kicsiben kezdeni, meg egyébként is ilyenkor a szervezet nem bír rövid ideig sem nélkülözést szédülés s egyéb mellékhatások nélkül ( ott a suli, edzések stb).
Beszélgetésünkbe bekapcsolódtak a kicsik is, hogy "ők is..ők is akarnak böjtölni!". Hirtelen nem tudtam hogyan beszéljem le őket, mert úgy gondoltam, ez nem gyerekjáték! Magyaráztuk, hogy a böjtnek célja kell legyen, például megtisztulás, valakiért való imádkozás vagy valamilyen helyzet változásáért. Kérdezték, hogy mi miért tesszük? Mondtuk, hogy ez egy új kezdet itt nekünk, az ifjúsági csoport is egy új kezdet, szeretnénk megújulást...s hát ezért is. Erre a kisebb lány: "de nekünk is kezdet minden... s mi is imádkozni akarunk!"
Jól van, jött a gondolat: "Akkor nektek úgy lesz böjt, ahogy mi is szoktunk alkalomadtán: legyen a kedvtelésetek böjtje, a mesézés-böjt (tv.-internet mellőzése) ! Helyette kérjetek, hogy többet olvassak nektek történetet (Bibliából), s imádkozhatunk együtt. Vagy édességböjttel is próbálkozhattok...:)"
 A gyakorlat ezután következik, ezért nincs mivel dicsekednünk, de rájöttem, hogy ha az adakozást, s imádkozást már gyerekkorban tanítjuk, a böjtöt, önmegtartóztatást, közbenjárást is meglehet kezdeni.
Természetesen, ebben is elsődleges a hiteles példamutatás!
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL