Oldalak

2012. december 7., péntek

Manna, égi manna

Nem tudom, ki mivel táplálkozik a pusztában, a nehezebb napokon.
Alakult egy kis ifink itt Udvarhelyen, s különösen néhány ember „elénekelt nekem egy el-elfelejtett dalt”, vagyis a versek szeretetét. Lázasan vettem elő a kedvenc verseim, Dsidától meg a többiek által idézetteket, no és a francia költők verseinek fordításait, ami örök kedvenc marad. Valóságos szellemi táplálék tud lenni, csakúgy, mint egy-egy író mély gondolatsora. Emlékszem, C.S. Lewis könyveire a férjemmel kaptunk rá, most meg a lányom karácsonyi kívánsága vetette velem elő Márait.
Aztán ifire elhoztunk mindegyikünk egy dalt is ismerkedés céljából is. Ott vannak a mennyből szállt dalok, s a jó zene. Érdekes volt megállapítanom a többiekkel összehasonlítva magam, hogy ez soha sem vált számomra táplálékká, annál inkább különleges eszköz a kommunikációra önmagammal, mással, Istennel.

Lehullt a hó. Egyik este kimentem kicsit havazódni a három kisebb gyerekkel. Eufórikus hangulat tört ki a hógolyózás, a hóban fetrengő angyalformázás nyomán. Feltöltött minket.

Nem rég volt a házassági évfordulónk. Az ünnep nagy lehetőség a tűzrakásra a házasságban, a hűség mellett a érzelmek megújítására is. Kit nem táplál a szerelem melege?

Aztán az ünnep közeledtével feltöltődöm a fészekmeleg otthon építésében is. Ilyen ez a kis asztali dísz is. Gyönyörködtet.
Folytathatnám a sort, mivel is szoktuk táplálni fáradt lelkünket. Kicsit ezek hatására is írtam az újévi köszöntő-cikkemben így (bemásolok belőle néhány sort):
Bízni az Úrban azt jelenti, hogy amikor elfáradok, semmi más nem jelent nagyobb erőforrást a Vele való kapcsolatnál. Sem a közösség, sem a szerelem, sem a gyermekeim, sem a munka, tanulás vagy sikerek, sem a kikapcsolódás, sem a megszerzés öröme, sem pótszerek, sem semmilyen áldás, még a kiérdemelt pihenés sem helyettesítheti Istent, amikor megújult erőre van szükségem. Ő elég nekem, mert bízok Benne, s ezért erőm minden reggel megújulhat!

Hálás vagyok, hogy minden egyéb jó és hasznos táplálék mellett megismerhettem az élő mannát, amely sokkal több az előbbieknél. Azt a kenyeret, amelyből, ha eszem, nem éhezem meg. Igazából ez tud megelégíteni, s a teljességgel betölteni. Egy ige, amely üzenetté válik, nem csak betölt, hanem cselekvésre is bír, szeretetre, s így is maradandó. Kívánom ezt a mannát minden ünnepi asztalra az adventi hétköznapokon és karácsonykor is.
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL