Oldalak

2012. szeptember 11., kedd

Kommunikáció alapfokon


1. Ha valakivel beszélgetsz, nézz a szemébe! A szem a lélek tükre. Lásd, hogy kivel beszélsz: jó pajtással, szomorú gyerekkel, kedves bácsival vagy éppen egy fáradt nénivel? Érdekes, hogy elárulja a tekintet. Ne feledd, a te szemed is a lélek ablaka a világra! A vándorló tekintet beszélgetés közben érdektelenséget jelenthet. (Az egyik gyerekem erre körbe forgatja a szemét. "Jaj, bocs, csak kipróbáltam.- mondja:)
2. Jól figyelj a másikra! Ne szakítsd félbe, de ha kérdezhetsz, tudd mit mondott már el s mit nem, így lehetnek tovább vezető jó kérdéseid is.
3. Jegyezd meg a nevét az új ismerősnek! Miközben beszélgetsz vele egyszer-kétszer ismételd még el a nevét, legalább akkor mikor elköszönsz, pl. "akkor viszlát Mónika!" Így rögzül a neve. (Én legalábbis így próbálom a gyenge névmemóriám fejleszteni)
4. Mosolyogj! Az őszinte mosoly ajándék, és megnyitja az emberek szívét és ajkát.
5. Engedd, hogy a másik beszéljen magáról, s ne te... "Róla szóljon az Élet!" (huhh, de nehéz, pedig ez az önzetlen szeretetből fakadó beszélgetés, ami legtöbb esetben visszaragyog, s egyensúlyban tartja a kapcsolatot)....A hívő gyermekeknek, nekünk ez könnyebb, mert Jézustól minden nap kaphatunk elég szeretetet hozzá, ha kérjük!
biztosan folytathatnám, de nekem ennyire futja most az összegezés:D

A kisebbeknek egyszerűbben, a nagyobbaknak kb. így mondogattam a fentieket a héten, mikor arról szólt a beszélgetés elég gyakran, hogy milyen is lesz itt az új városban mindegyiknek új osztályra, új osztálytársakra találni....
Az egyik a fenti pontok "körbejárása" után megkérdezi:
"(S mindezt) MIÉRT?"
Valóban ezzel kellett volna most is kezdeni... mindig is jó céltudatosan iskolába indulni!:)

A kép csak illusztráció:):)

 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL