Oldalak

2011. február 28., hétfő

fiúk-lányok nevelése csak egy ige nyomán

Az elmúlt hét alatt háromszor is hallottam ezt az igét idézni. Jobban mondva Isten üzente nekem.
Fiaink legyenek olyanok ifjúkorukban, mint a nagyra nőtt palánták, leányaink pedig, mint a faragott oszlopok. . Zsolt 144,12


Szeretném fiaimat arra nevelni, hogy mindig vágyjanak többre szellemileg-lelkileg. Tanulásszeretetet tanítani nem könnyű, mert ez nem a jó jegyekről szól csupán, hanem arról, hogy szeretne valaki jobb tanulója lenni az életnek, jobb munkavégző, jobb csapattag, jobb szolgálattevő, jobb vezető, jobb férj, jobb apa.... A fejlődés, tanulás iránti vágyért imádkozom ma, ha fiaimra gondolok, hogy "nőjjenek nagyra, mint a palánták", és hálaadással(!) vágyjanak mindig a többre.


A faragott oszlop elsősorban nem az ékessége miatt létezik, hanem a bíróképessége ad értelmet annak. Lányaimat szeretném úgy nevelni, hogy ne külső ékességük legyen a fontosabb, hanem legyen állóképességük, tudják viselni a terhet, mert ha a körülöttem levő nőkre nézek:
van aki anyagilag megengedheti, hogy "csak" otthonteremtő legyen, de van akinek keményen dolgoznia kell munkahelyen is
van, akinek keveset, van akinek sok gyereket ad az Isten
van, akinek megenged betegséget a családban, van aki saját magán hordozza a betegség nyomait
van, akire kevés, van akire sok szellemi teher zúdul egy-egy esetben
 van,aki egyedül mos-főz-takarít, mert a férje nem segít, (ha segítene is, keveset van otthon, hogy tehesse, akkor meg inkább a családtagokra figyeljen).
van, aki tanulhat, mert fizetik, van, aki sokat fizet azért, hogy tanulhasson
 és folytathatjuk a sort...
S azt figyeltem meg,aki  bölcsességgel (életkort s személyiséget fiigyelembe véve) és szeretettel terhelve volt fiatal (tini) korában, az az élet sűrűjében jobban állja a sarat, és boldogabban is. Lejjebb adni a terhet pedig mindig könnyebb, ha megteheti valaki:).
És a múlt nap emlékeztett is valaki  egy közmondásra:
TEHER ALATT NŐ A PÁLMA! 
Igaz? Igaz!:)


ui. ez a bejegyzés pedig hadd legyen Pálma lányom közeledő szülinapja margójára. mert készülök én arra lélekben nagyon!:) nehogy valaki félreértse, s megsajnálja Pálmát, hogy jaj szegény, hogy terhelhetik... kérdezzétek meg inkább őt, rájöttök, hogy azt se tudja, miről beszéltek:) vagy lehet az is, hogy nagyon jól tudja!:D
Boldog szülinapot Pálma... Két hét múlva:P
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL