Oldalak

2010. december 4., szombat

gondolatok az ajándékozásról

hát akkor itt van a jegyzet a kedves szülőknek, akik kérték:) vagy másoknak gondolatébresztőnek illetve ismétlésnek. szeretettel.
1.    AJÁNDÉKOZD ÖNMAGAD!
„Az Istennek pedig legyen hála az Ő kimondhatatlan ajándékáért...” (2 Kor. 9:15)
Ötletek:
-          saját készítésű ajándékok, melyekben benne van az ajándékozó: kis ékszer, ceruzatartó, album és notesz, napló lányoknak saját készítésű borítóval (patchwork vagy scrapbooking), kifestő-készítés...stb.
-          2-3 évig: pl. kedvenc édességadagoló (díszes nutellás csokikanál vagy gunicukorka-tartó)
-          Kis gyerekeknek: saját puzzle a családi képből, vagy kedvenc élményéről, mesehősről, autópálya kartonból, babaház dobozokból, apa-baba, anya-baba egyszerűen a család megmintázva kitömött zokniból-harisnyából..., haj-illatosító (anya parfüme vízben kis sprayes saját készítésű üvegben)
-          Nagyobb gyereknek: személyesített falióra, könyvjelző, kulcstartó, szeretet-doboz (kis cédulákon különböző ajándékok mint: dupla felovasás este, séta apával, kifestőzés anyával, együtt sütés anyával, közös fagyizás stb. beválthatja majd a gyerek, naponta egyet. ezzel lemérhető a szeretettankja is a gyereknek-ha többször kéri pl. mert ez figyelmességről szól a szülő részéről)
-           receptes-füzet, akvárium, cédétartó, személyes zenei mp3válogatás, esetleg saját dal vagy vers...
-          Szülők egymásnak is adják magukat.... ez az erőteljes jó példa (receptes kötény, kulcstartó, autódísz, vers, élő ének-zene egymásnak stb)

 2.    AJÁNDÉKOZZ ÉLMÉNYT! I Mózes 4:4
(Kain nem azt adta, aminek Isten örült volna, ezrt ajándéka nem volt kedves. Az ajándékozottból indulj ki, ne magadból, amikor ajándékozol.)
Melyik lépést vagy hajlamos alaposan ill. felszínesen meglépni, ha ajándékozol?
·                     kiválasztás, előkészítés (nem sokat gondolkozol rajta, spontán lépsz, vagy rengeteg energiát fektetsz bele?) - Isten tervezte a megváltás ajándékát. A legjobbat, legértékesebbet, leghasznosabbat adta: Jézust!
·                     csomagolás (Jézus a legeredetibb módon érkezett hozzánk:)
·                     átadás (Sokszor elsietem, sajnos, vagy nem gondolok rá, csak megtörténik. Pedig itt a lényeg. Ezért van Karácsony is! Élményként élik-e meg az ajándékozásod? Milyen szavakat fűzöl hozzá? Van sok valótlan is benne: "á, igazán csekélység, szóra sem érdemes...stb" Pedig sokat gondolkodtál rajta, és szóra is érdemes lenne: szívélyes, indokolt szeretetteljes szavakra (akár szóban vagy egy ajándékkísérő lapon)
-          közös séta, hagyományok: pl. pizsama minden karácsonyra, szülinapra mindig könyv vagy cd, torta, kedvenc étel mindenkinek az ünnepre... ezek meg is könnyítik az ajándékozást, de a meglepetés megmarad, hogy vajon az idén milyen torta, milyen könyv milyen cd, milyen pizsama lesz mindenkinek, és szükség szerinti is...
közös énekek, mondókák gyűjtése, mondogatása, koncert, gyerekműhelyek felkeresése együtt (mérték az érték ebben is, és a TERVEZÉS...)
- Együtt vásárlás korlátokkal ünnep előtt is (megtanítható a gyerek az értékekre. Arra, hogy a cél függvényében vásárolunk, hogy nem mindent lehet és nem is kell megvenni, hogy nem az az érték csak, ami drága, így jobban értékeli azt, amiben részünk van az ünnepen)
-           karácsonyvárás: adventi kalendárium (imazsák képeslap készítéssel, ünnepi élménydoboz: egyik nap énekek, másik nap fenyődoboz gyűjtés, adventi koszorú készítés, képeslap, mézeskalács készítés, szülők felhívása, szegények megkeresése és segítése – figyelem! Bölcsen válasszuk meg, mert ezekből is hagyomány alakul....:)
-          a karácsony meghittsége, ünnepe (családi szokások kialakítása. cél: gyermekeink növekedésükkel majd jobban várják az ünneplést, mint az ajándékot...)
3.    AJÁNDÉKOZZ EGYEBET IS, DE BÖLCSEN!
Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak  ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?! Máté 7:11

Olvatsam egy cikket a túl sok játékról.
„A túl sok játék mindegyik egyedülállóságának elvesztését jelenti. Természetes módon a kicsi gyerekek sorban játszanak a játékokkal, mindegyiket felfedezve. 

A túl sok játék elronthatja az izgatottságot, és csökkenti az esélyét annak, hogy a gyerek teljesen felfedezze a játékot, használva a kreativitását, fantáziáját és a képességet, amivel észrevesz dolgokat. 

A dolgok túlzásba vitele nem jó egyes gyerekeknek. El fogják dobni a játékokat, direkt eltörik, vagy agresszíven fogják használni (nem tisztelve a tulajdonost és a személyeket). Levertek lehetnek a nyeréstől, és biztosan nem fogják értékelni szüleik nagylelkűségét.”

-          elsődlegesen a kreativitást és képességet fejlesztő játékokat részesítsük előnyben: vízfesték, gyura, labda, puzzle, kockák, építőjátékok, társasjátékok(!)...
-          a könyv, az olvasás szeretetének ajándékozása
-          Válassz minőségi játékot!  fadarabok építéshez, favonatok stb. a gyerek ezekkel a játékokkal fog felnőni, beindítva a kreativitását, és ha elveszne egy darab, nem történik semmi. 
-          Soha ne vásárolj olyan játékot, melynek van egy csomó kicsi építőeleme, és mindegyik darab kell ahhoz, hogy működjön. Korlátozd azon játékok megvételét, amikből már van.
-          Barbie és egyéb divatjátékok: vigyázzunk ne tiltsunk fölöttébb, azért a gyerek azzal játsszon, amivel szeret. Próbáljunk jó példát láttatni, és az értékrendet erősítsük, illetve a gyökerét vizsgáljuk meg pl., ha pisztolyt szeretne...
-          Csere-bere stratégia (ne legyen minden játéka egyszerre használatban... így új maradhat) viszont vannak olyanok, amelyekhez nagyon ragaszkodik, ezek a stabilitást, biztonságérzetet nyújtják, ezeket ne cserélgessük...
-          Ha felgyűlnek a játékok, a megkímélt darabokat ajándékozzuk el másnak együtt a gyerekkel. „Jobb adni, mint kapni akció” karácsony előtt. Ez is hagyománnyá válhat.
-          Mindig vegyük figyelembe a gyerek életkorát és érdeklődését, amikor nagyon jó játékokat, ajándékokat is látunk. Ne okozzon kudarcot, majd érdektelenséget például egy logikai játék  (vagy kicsi lego építőkocka egy két évesnek)

Még néhány gondolat:
-          ne segítsük arra a gyereket, hogy az ajándékaival irigységet szítson másokban 
-          köszönőlevelet írjunk, vagy mondjunk köszönetet a gyerekkel az ajándékok után (Istennek, nagyszülőknek, vasánapi tanítónak stb)
-          óvakodjunk a pénz-ajándékoktól. Nagyobb gyerekeknél mégis néha megfontolandó, de ekkor is inkább fele-fele legyen, mindig legyen szimbolikus ajándék (pl. ha telefonra a pénzt adjuk, mert nem tudtuk meg, milyent szeretne, akkor a tokot magunk ajándékozzuk- készítsük az utalvány mellett)
-         a  szükség szerinti ajándékozás legyen egyensúlyban az örömszerzéssel

Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, akinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.Jakab 1:17
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL