Oldalak

2009. augusztus 27., csütörtök

Ne haragudj helyett bocsánatot kérek

Könnyebb kimondani a "ne haragudj", "sajnálom"-ot egy szóváltás, sértés vagy sértődés után, mint tisztességesen bocsánatot kérni. Pedig a "ne haragudj" az még nagyon önző, lehet, csakis az fáj, hogy feszültség van, meg a másik fél szeretetét követelném vissza. A "bocsáss meg" az más. Az alázatot, megbánást, megjobbulást követel. Ezért olyan nehéééééééz, és legtöbbször nem is emberi.
15 év számunkra folytatni kívánatos házasság után is még csak ott tartok, hogy tanulgatom kimondani akár egy kisebb konfliktus után, hogy "bocsáss meg, többet nem fordul elő, legalábbis igyekszem többet ilyent nem tenni". Mondom én , hogy a házasság egy misztérium! Igazi iskola, ahol nem jó versengeni, de igyekezni kell, például a bocsánat kérésben is nem csak a megbocsátásban!

Nemrég egy menyegzőre utaztunk és erről a misztériumról beszélgettünk a férjemmel. Egy szóban fogalmaztuk meg a titkot, amit az efézusi levél (5: 21-33) is tanácsol a férjnek majd a feleségnek. TISZTELET. Tisztelettel szeretni a gyengébb edényt és tisztelettel követni a család papját. Sokan a tiszteletet elhagyják a szeretet mellől a házasságkötés után (néha felér egy udvarlással, vagy túltesz rajta:). Pedig utána kell csak igazán imádkozni és tartást kérni, hogy tiszteletre méltóak maradjunk az őszinte, nyílt kapcsolatban. Művészet. Az ember meg sem érti. Hogyan lehet... Lehet! A bocsánatkérés nem vesz az ember méltóságából, a büszke keménység annál inkább.
Szeressünk igazán.
 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL