Oldalak

2009. augusztus 26., szerda

Folyt. Dolgozni, megéri?

Mutter naplójából

Dolgozni, megéri?

Folyt.

A nyári szünidő is itt van, de nekem nincs vakációm. Azt hiszem nem vagyok egyedül, ha gyermekeimre, a nyár kihívásaira gondolok, és kicsit szorongani kezdek. Egyensúly kérdése, hogy a gyerekek hasznosan lefoglalva legyenek, közben a munkámmal is haladjak, és a családnak is élménydús nyara sikeredjen... Amikor még teljes idejű édesanyaként néztem a nyár elébe, jobban vártam a vakációt. Egész nap a gyerekekkel, csak az enyéimmel, izgalmasnak igérkezett, belefért a spontaneitás is sokkal jobban. De most? Megkérdezem magamtól: megéri dolgoznom?

Nekilendülök, papírt, ceruzát fogok, és tervezni kezdek. Jobban, mint iskolaidőben. Programot írok, egyik papírra magamnak, a másikra a gyerekeknek. Az enyémre írom azt, hogy munkaidő (munkahely), háztartásbeli feladatok, gyerekekkel, családdal töltött idő, magamra fordított idő stb. Az utóbbira nagyon szükségem van olykor, hogy kicsit egyedül is legyek. Így tudok nagyobb energiával dolgozni az előbbieken. A gyerekekére írom azt, hogy rutin (ilyen a felkelés, testápolás, étkezés stb), kikapcsolódás (megszervezem kicsit a barátokkal, nagymamákkal töltött időt is), aztán az olvasás (mert nyáron van rá idő igazán), ház körüli segítség (nem baj ha tanulják a munkát és felelősséget, mikor ha nem nyáron?), és hagyok egy helyet annak is, amit ők írhatnak meg maguknak tetszés és megbeszélés szerint.

Úgy tapasztaltam, ha megtervezem a nyarat, és igyekszem az időm jól beosztani, megélni a pillanatokat a családdal vagy egyedül, kevésbé lesz unalom vagy stressz belőle. Sőt! Dolgozni csak pontosan szépen... mondogatom. Így megéri.

Mutter

( az Árkád újságból)

 

Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL